Hoppa till innehåll

Om allergier

Wiping cream into hand

Läs mer om hudallergier och sök efter produkter som kan vara lämpliga för dig.

Vår metod för skydd mot allergier

På den här sidan finner du allt om hudallergier och hur du identifierar produkter som kan passa dig. Vissa ingredienser kan orsaka allergiska reaktioner hos ett begränsat antal människor och vi anstränger oss för att alltid använda minsta möjliga mängd av dessa ingredienser. Vissa ingredienser behövs på grund av deras funktioner och fördelart för de flesta konsumenter.

Vi bestämmer vad som kan ingå i våra produkter utifrån tre faktorer: vad konsumenterna föredrar, våra egna säkerhetskontroller samt gällande lagstiftning i de länder där våra produkter säljs.

Vi vet att allergeninformation är viktig för det begränsade antal människor som kan vara känsliga för vissa ingredienser. Det är därför som vi tydligt anger vad som ingår i våra produkter.

Vilka produkter är säkra för allergiker?

Ett begränsat antal människor kan vara allergiska mot vissa doftingredienser. Därför tillhandahåller vi information om doftallergener till våra konsumenter, antingen på förpackningen eller via vår kundtjänst. I Europa har vi skapat en databas för att hjälpa konsumenterna att hitta lämpliga produkter. Läs mer om "Vad innehåller våra produkter" i ditt land.

Om du inte är säker på om du är allergisk mot en doftingrediens bör du söka råd från kvalificerad vårdpersonal.

Vad är allergi?

Vårt immunsystem håller oss friska genom att bekämpa allt skadligt som kommer in i våra kroppar, som bakterier och virus. Allergener är i allmänhet är ofarliga men som vissa personers immunsystem reagerar på som om det vore ett hot. Känsliga personer exponeras ofta några gånger innan reaktionen inträffar. Men när den väl inträffar varar allergin ofta livet ut.

Allergiska hudreaktioner dröjer ofta att visa sig, vanligtvis 24 - 48 timmar efter kontakt med allergenet. Detta kallas ibland för fördröjd överkänslighet, typ IV-allergi eller kontaktallergi. Merparten av informationen här tar upp denna typ av allergi, då många av våra produkter kan komma i kontakt med din hud på något sätt

Hur blir jag allergisk mot något?

Det finns två sätt:

  • Din kropp känner igen ett allergen och blir känslig för det. Ännu finns inga uppenbara symptom men förändringen av ditt immunsystem är permanent.

  • Om en tillräckligt hög mängd allergen kommer i kontakt med din hud igen visas symptomen på en allergisk reaktion.

Vilka är symptomen på en allergisk reaktion?

Allergiska reaktioner uppstår vanligtvis 24 - 48 timmar efter kontakt med ett allergen. Reaktionen kan vara utslag, svullnad, blåsor, tår- eller skorpbildning och klåda. Om du är allergisk mot en ingrediens kan du även vara allergisk mot liknande ämnen. En hudläkare kan tala om för dig vilka andra ingredienser du kanske bör undvika.

Missta inte en hudirritation för en allergisk reaktion

Rodnad t.ex. beror inte alltid på en allergi. En irriterad hud kan likna en allergisk reaktion. Ofta är det bäst att rådfråga en hudläkare för en exakt diagnos. En irriterad hud visar liknande tecken som rodnad eller utslag, svullnad och klåda. Du kan också känna av tryck över bröstet, ömhet, stickningar eller sveda. Symptomen uppstår vanligtvis inom några timmar efter kontakt med allergenet. Det kan få huden att torka ut eller spricka.

Men det är en stor skillnad på hudirritationer och allergiska reaktioner. Effekterna av hudirritation kommer inte nödvändigtvis att upprepas, även om du använder samma produkt på samma bit hud. Men när du väl är allergisk mot en ingrediens kommer en tillräckligt hög mängd av ämnet alltid att få ditt immunsystem att reagera på samma sätt.

Vilka ämnen orsakar allergiska reaktioner?

Många allergener förekommer naturligt i vår omgivning. Växtallergener som giftig murgröna och metaller som krom och nickel är bra exempel. En ny studie visar att runt 14 % av alla människor i Europa har beröringsallergi mot nickel.

Samma studie visar att mindre än 2 % av Europas befolkning är allergisk mot de ingredienser som återfinns i dofter. Ett mindre antal personer är dessutom allergiska mot konserverings- och hårfärgningsmedel.

Vad gör jag om jag misstänker att jag har en hudallergi?

Om du känner igen de symptom vi har listat och du tror att du har en hudallergi ska du söka upp en hudläkare. Det är en bra idé att göra en lista över alla produkter du använt strax före din allergiska reaktion. Om möjligt ska du ta med dig produkter och förpackningar så att din läkare kan studera innehållet.

En hudläkare kommer att ta några tester för att ta reda på orsaken till reaktionen. Läkaren kommer att undersöka dig och ställa frågor om dina symtom och när de inträffade. Läkaren kan även göra ett lapptest med de produkter du har använt eller specifika ingredienser i dem.

När du vet vad du är allergisk mot kan du se upp för det på ingrediensförteckningarna för att undvika det. Var försiktig med förfalskade produkter - det går inte alltid att vara säker på vad de innehåller.

Vi kan hjälpa dig och din läkare att ta reda på vad du är allergisk mot. Förutom att informera om innehållet i våra produkter skickar vi gärna prover som din läkare kan använda för lapptestning. Det är bara att höra av dig (öppnas i ett nytt fönster).

Kan dofter orsaka allergier?

Det finns ett mindre antal doftingredienser som kan orsaka hudallergier.

International Fragrance Association reglerar hur vi använder dessa ingredienser. På Unilever använder vi dem i allt mindre grad och på en lägre nivå än branschstandarden. I Europa följer vi EU:s kosmetikaförordning med en lista på 26 doftingredienser som anses vara allergener och måste ingå i ingrediensförteckningen på produktetiketter och förpackningar.

Vi erbjuder nu även en sökbar databas där personer med allergier mot någon av ingredienserna kan söka efter lämpliga produkter.

Hur är det med konserveringsmedel?

Konserveringsmedel är viktiga. De säkerställer att våra produkter är säkra att använda till slutet av sin hållbarhet genom att förhindra tillväxt av bakterier och mögel. Vi använder endast konserveringsmedel när det är absolut nödvändigt, och alltid i så begränsad omfattning som möjligt. Även här finns det dock ett fåtal personer som kan vara allergiska mot några av dessa ingredienser.

Hur gör jag för att veta om jag är allergisk mot hårfärg?

Ett mindre antal personer är allergiska mot hårfärgningsmedel. I sällsynta fall kan användare behöva medicinsk behandling efter en reaktion. Därför är det viktigt att testa färgningsmedlet 48 timmar innan du färgar håret hemma eller på en salong, även om du har använt samma nyans många gånger tidigare. Lägg bara lite på huden och avvakta en eventuell reaktion.

Vissa ingredienser behövs på grund av deras funktioner och fördelar för de flesta konsumenter. Vi vet att allergeninformation är viktig för det begränsade antal människor som kan vara känsliga för vissa ingredienser. Det är därför som vi tydligt anger vad som ingår i våra produkter.

Medicinsk ansvarsfriskrivning

Allt innehåll på denna webbplats (inklusive text, bilder och andra format) har skapats enbart för informationsändamål. Innehållet är inte avsett att ersätta professionell medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling. Rådfråga alltid läkare eller annan kvalificerad vårdgivare om frågor angående medicinska tillstånd. Bortse aldrig från professionell medicinsk rådgivning eller dröj med att söka rådgivning på grund av något du har läst på denna webbplats.

Om du tror att du har en medicinsk nödsituation ska du kontakta läkare, besöka en akutmottagning eller kalla på ambulans. Unilever rekommenderar inte eller godkänner några specifika tester, procedurer, åsikter eller annan information som kan finnas på denna webbplats. Länkar till utbildningsinnehåll som inte skapats av Unilever följs på egen risk.

Tillbaka till sidans topp