Hoppa till innehåll

Fluorid

Starka, friska tänder och tandkött är viktigt för människors hälsa och välmående. Regelbunden tandborstning med tandkräm som innehåller fluorid hjälper till att förhindra hål och förbättrar munhygienen.

Children brushing their teeth

Fluorid är en mineral som förekommer naturligt i vattnet i olika mängder runt om i världen. Den förekommer även i livsmedel, såsom te och fisk. I tandkräm hjälper den till att stärka tandemaljen mot syraattacker.

Fluorid har rutinmässigt tillsatts i tandkräm i mer än ett århundrade och miljoner människor använder det på ett säkert sätt varje dag.

I många länder tillsätts fluorid i dricksvattnet för att förbättra den allmänna tandhygienen. FDI World Dental Federation menar att mer än 350 miljoner människor i fler än 30 länder drar fördel av vattenfluoridering.

Svar på dina frågor

Varför använder Unilever fluorid i tandkrämer?

Fluorid i tandkrämer erbjuder ett säkert, överkomligt och lätt sätt att skydda tänderna från att angripas av karies. Ett av våra löften i vår Sustainable Living Plan är att hjälpa till att förbättra människors munhälsa runt om i världen. Vi har därför ett mångårigt partnerskap med FDI World Dental Federation för att lyfta fram vikten av att borsta tänderna med fluortandkräm två gånger om dagen.

Kan för mycket fluorid skada tänderna?

Barn som använder överdrivet stora mängder fluorid i unga år, medan tänderna bildas, kan få fläckar på tänderna. Detta kallas fluoros. Detta förekommer dock vanligtvis i länder med väldigt höga nivåer av naturligt förekommande fluorid i dricksvatten.

Eftersom tandkrämen normalt sett inte sväljs, är risken för fluoros liten. Föräldrar bör dock ha tillsyn över små barn när de borstar tänderna för att förhindra att de sväljer tandkrämen. Effekterna av fluoros är generellt sett kosmetiskt och inte skadligt för tänderna.

Kan för mycket fluorid leda till hälsoproblem?

Hälsoproblem i samband med fluorid gäller dess användning i dricksvatten, inte i tandkräm. När fluoriden sväljs passerar den matsmältningsapparaten ut i blodomloppet och har en benägenhet att ackumuleras i delar av kroppen med mycket kalcium, såsom ben och tänder.

USA: s Environmental Protection Agency har fastställt högsta mängden fluorid som tillåts i dricksvatten till 4 mg per liter. Att under lång tid utsättas för högre nivåer en denna kan orsaka ett tillstånd som kallas skelettfluoros. Detta kan med tiden resultera i stela och ömma leder, svaga ben och benbrott hos äldre. Vetenskapliga studier har inte hittat något samband mellan fluorid och cancer.

Vilka av Unilevers produkter innehåller fluorid?

Alla våra tandkrämsmärken, inklusive Signal, Pepsodent, Mentadent, Aim, Zendium, Regenerate och Zhong Hua, innehåller fluorid. I listan över ingredienser förekommer det som natriumfluorid eller natriumflorofosfat.

Tillbaka till sidans topp