Hoppa till innehåll

Dofter

Dofter kan återkalla speciella stunder från vårt förflutna en rad olika känslor hos oss. De är en viktig del av vår vardag och vårt sätt att mötas som människor. Det kan vara den bekanta doften av våra nära och kära till den välkomnande känslan i våra hem.

A person smelling a bottle of shampoo

Vilken är den första doften du minns – din mormors matlagning? Tvålen du använde innan du gick till skolan. Din pappas rakvatten?

Dofter rör upp känslor och framkallar minnen. Vårt luktsinne är nära kopplat till minnet och kan återkalla minnen långt tillbaka i tiden. Vilken doft var den senaste som berörde dig känslomässigt?

På Unilever tycker vi att det finns en speciell magi med dofter – i mötet mellan parfymkonsten och den vetenskapliga expertisen. Det är viktigt att vi får det rätt. Människor i hela världen använder våra produkter till kroppen, till hemmet, för se bra ut och må bra, men framförallt för att dofta gott. En god doft kan hjälpa till att minska vardagens obehag och göra vardagsbestyren behagligare. Dofter är och förblir en del i våra liv.

Många ingredienser används för att skapa en genomtänkt och balanserad doft som doftar ”helt rätt”. Det är dofternas magi.

Hur dofter tillverkas

Visste du att det bland hela världens 7,5 miljarder invånare finns endast 900 certifierade parfymörer. Vi har turen att ha ett litet och engagerat team av experter inom fältet. Vårt expertteam utvecklar dofter till våra varumärken samarbete med de ledande dofthusen. Genom att arbeta med de bästa doftutvecklarna i världen ser vi till att ha tillgång till de bästa parfymörerna och ingredienser av högsta kvalitet.

Den del av hjärnan som bearbetar dofter kallas det limbiska systemet. Det är den delen i hjärnan som till stor del styr hur vi kontrollerar våra känslor och vårt humör. Det finns många populära doftnoter som människor tycker om. Ta fougere-noten till exempel – den består av lavendel, geranium och tränoter.

Om du använder vårt Dove-schampo känner du igen den doften. Den blev populär på 1960-talet och används idag i stor utsträckning för att ge en känsla av renhet och fräschhet. Fougere-noten är en av de 17 olika grupperna av doftnoter som vi använder för att skapa dofter.

Unilever Flower wheel

Det krävs inte mycket

Det kan behövas dussintals ingredienser för att få en doft perfekt balanserad och ge den precis karaktär. Ibland kan en mycket liten andel av en doftingrediens ha stor påverkan på hur människor doftar.

Vi använder också nya vetenskapliga tekniker för att bygga vidare på doftutveckling. Vi använder till exempel en teknik som heter ”inkapsling” som bevarar doften i en produkt. Den fungerar som ett filter i produkter och avger doft vid specifika tillfällen, och förlänger parfymens omedelbara blomning.

Unilever frangrance percentage

Vår åsikt om några specifika doftingredienser

Ibland får vi frågor om specifika doftingredienser. Här är vår syn på några av de som vi får frågor om lite oftare:

On nous pose parfois des questions sur certains ingrédients spécifiques aux parfums. Voici notre point de vue sur ceux les plus courants :

  • Mysk ger långvariga doftnoter. Syntetiska mysker, såsom nitromysker och polycykliska mysker (PCM:s) utvecklades som etiska alternativ animaliska mysker. Vi har slutat använda nitromysker eftersom de kan ansamlas i miljön, vi har även minskat användningen av polycykliska mysker, och använder om det är möjligt andra alternativ för långvariga doftnoter.

  • Lyral är en vanlig doftingrediens med blommiga noter. Ett fåtal människor har en allergi mot Lyral, men eftersom det visat sig att antalet växer har vi tagit bort Lyral från alla våra produktformuleringar, utom en handfull produkter som vi fortfarande arbetar med.
  • Ftalater kan användas för att blanda doftingredienser, men vi använder inte ftalater. Vi använder istället andra metoder för att blanda våra dofter. Du kan läsa mer om ftalater här.

Vad passar dig?

Vi vet att konsumenter vill ha mer information om dofter och vi kan hjälpa till med att skapa förståelse och trygghet genaom att vara transparenta.För att vara transparenta erbjuder vi infomation på nätet genom Vad består våra produkter av? Där presenterar vi specifika doftingredienser för våra kategorier inom hud- hårvård samt- tvätt och städprodukter.

Vårt initiativ för ingredienstransparens är utformat för att hjälpa dig och ge dig större valmöjligheter. En del personer föredrar att använda oparfymerade eller doftfria produkter, kanske för att de gillar det eller för att de eller någon i familjen är allergisk mot vissa dofter eller ingredienser. Av den anledningen tillverkar vi serier med lätt parfymerade eller oparfymerade produkter remove för att ge dig den valmöjligheten. Ta reda på mer om vår metod för allergier här.

Varje unik formula balanserar individuella noter och komponerar noter till en doft, ungefär som ett musikstycke. Till skillnad från musik skyddas inte dofter av upphovsrätt eller patent, utan av lagen om företagshemligheter.

International Fragrances Association
Tillbaka till sidans topp