Hoppa till innehåll

Parabener

Parabener är en familj av ingredienser som används som konserveringsmedel i hygienprodukter. ’Paraben’ avser många parabenformer som skiljer sig lite åt sinsemellan. Några av dessa kan hittas i naturen. De kommer från parahydroxibensoesyra som förekommer i frukter och grönsaker och även bildas naturligt i den mänskliga kroppen.

A person wiping their face

Vi använder konserveringsmedel för att hålla våra hygienprodukter i gott skick, utan dem kan de förstöras av bakterier, jäst och mögel. Vi väljer våra konserveringsingredienser noggrant, och fokuserar på säkerhet och effektivitet.

Säkerhet är vår främsta prioritet. Myndigheter runt om i världen stöder användandet av vissa typer av parabener som konserveringsmedel för hygienprodukter. De vanligaste parabenerna vi använder är metyl- och etylparabener. I en del produkter använder vi andra typer av parabener - butyl- och propylparabener. Vi använder inte iso-parabener. Parabenerna vi använder är säkra och hjälper till att hålla våra produkter i gott skick.

Vi vet att en del personer föredrar att använda produkter utan parabener eller utan vissa typer av parabener, så vi erbjuder även alternativ.

Svar på dina frågor

Är parabener säkra?

Ja. Vi använder ett begränsat antal av parabener som vetenskapligt har bevisats säkra att användas i hygienprodukter. De förbättrar produkternas säkerhet och hållbarhet genom att hämma bakterier, jäst och mögelsvampar. Utan konserveringsmedel som parabener, kan produkterna börja lukta illa, ändra färg eller mögla.

Unilevers egen forskning och vår pågående bedömning av andra vetenskapliga studier, visar att sättet vi använder parabener på är säkra. Större internationella organisationer stöder även deras användande i kosmetika- och hygienprodukter, inklusive USA: s Food and Drug Administration och Europakommissionens vetenskapliga kommitté för konsumentsäkerhet.

Ibland rapporteras det i media att parabener kan orsaka cancer genom att agera som östrogen för att störa hormonbalansen. Detta diskuteras av tillsynsmyndigheter och ledande forskare då det inte finns några trovärdiga belägg för detta. Anledingen till detta trots att parabener har östrogen aktivitet är de tusen gånger mindre aktiva än själva östrogenet.

Vilka Unilever-produkter innehåller parabener?

Vi använder ett begränsat antal parabener som konserveringsmedel i hygienprodukter, då de är en av väldigt få antibakteriella och antisvampingrediensgrupper som har visat sig vara säkra av tillsynsmyndigheter världen över. När vi inkluderar parabener eller andra konserveringsmedel anger vi dem på produktförpackningen. Eftersom vi vet att en del personer föredrar att undvika dem, erbjuder vi även alternativa produkter.

"Fda anser nuförtiden att det inte finns någon anledning för konsumenter att oroa sig över användandet av kosmetika som innehåller parabener.”

US Food and Drug Administration (Amerikanska livsmedel- och läkemedelsmyndigheten)
Tillbaka till sidans topp