Hoppa till innehåll

Vaselin

Petrolatum är vanligt förekommande i kosmetika och personliga hygienprodukter.

A mother and baby

Petrolatums unika återfuktningsmöjlighet är olik många andra salvor och krämer då en del av dessa endast sitter på hudens yta eller går in och ut ur huden för snabbt.

Unilevers ursprungliga petrolatum - Vaseline® - hjälper torr hud att läka genom att låsa in fukten och genom att skapa ett lager under hudens ytan. Genom att låsa in fukten hjälper Vaseline® till att bekämpa förhållanden som narig, flagnande hud och skyndar på hudens egna naturliga återhämtning.

Hygienprodukter som innehåller petrolatum är sedan länge kända för att vara säkra att använda. Vaseline® har varit en pålitlig basprodukt i badrumsskåp i mer än 145 år. Dagens Vaseline® har renats tre gånger och har många skyddande och förebyggande användningsområden, från skönhet till babyvård.

Svar på dina frågor

Var kommer petrolatum ifrån?

I mitten av 1800-talet hittade arbetare på de första oljefälten i USA en geleliknande substans på sina riggar och började använda det som en salva för skärsår och brännskador. Kemisten Robert Chesebrough upptäckte hur man kunde rena denna substans - petrolatum - till en lättare, renare version, som han sedan marknadsförde som Vasline®. Sedan dess har Vaseline® blivit enormt populärt tack vare sin effektivitet både på egen hand och som ingrediens i smink och hygienprodukter.

Är det säkert att använda Unilevers hygienprodukter som innehåller petrolatum?

Ja. Petrolatumet vi använder är väldigt rent och uppfyller läkemedelsindustrins standarder. Det är effektivt, noggrannt undersökt och säkra att använda regelbundet. Denna åsikt stöds av ett antal tillsyns- och hälsomyndigheter, inklusive amerikanska Food and Drug Administration, som ansvarar för mat- och säkerheten. De erkänner petrolatum som ett receptfritt hudskydd.

Mariningenjör robert peary, allmänt känd som en av de första att nå nordpolen, tog med sig vaseline® för att skydda huden mot kylan under sin expedition 1909.

Tillbaka till sidans topp