Hoppa till innehåll

Silikon

Mycket av det som människor säger att de gillar med hygienprodukter, från silkeseffekten i hårbalsamet till den mjuka känslan av roll-on-deodoranter, har förmodligen tillverkats av silikon.

A person washing their hair

Vi använder silikon i många hygienprodukter, inklusive ’allt-i-ett’-schampon, hårbalsam och stylingprodukter, återfuktare, hudskydd och antiperspiranter då det är väldigt effektivt för att få friskt hår och hud. Vi använder även silikon i rengöringsprodukter.

Trots att silikon är en tillverkad ingrediens kommer det faktiskt från ett naturligt element som kallas silikon och som utgör mer än en fjärdedel av jordens skorpa. Detta element förekommer normalt sett tillsammans med syre för att bilda strandsand (kiseldioxid). Vi använder endast silikoner vars säkerhet har utvärderats noggrant och vi uppdaterar ständigt dessa utvärderingar med de senaste vetenskapliga rönen.

Svar på dina frågor

Vilka silikoner använder Unilever?

Det finns mer än 2 000 olika slags silikoner, inklusive fasta, flytande, tjock pasta, fetter, oljor och gummi. Den vanligaste silikonen som vi använder i hygienprodukter är dimetylpolysiloxan och dimetikonol. Den vanligaste silikonen i rengöringsprodukter är polydimetylsiloxan.

Varför används silikon ofta i hårprodukter?

Silikoner gör att håret känns smidigt, mjukt och återfuktat. De hjälper även till så att håret känns renare och lättare att kamma, genom att minska friktion.

Varför påstår vissa hårprodukter att de inte innehåller silikoner?

Silikoner används i många schampon och balsam för att göra så att håret känns lätt, skinande och lättkammat. En del personer föredrar dock produkter utan silikon, för att bättre passa deras hårtyp för att undvika att håret känns ’nedtyngt’. Schampon och balsam som ’ger håret volym’ kan innehålla lite eller inget silikon. Vi tillverkar även en del silikonfria hårvårdsprodukter och detta anges ofta på förpackningen för att hjälpa människor att välja de produkter de gillar.

Används silikoner i rengöringsprodukter?

Silikoner används i Unilevers rengöringsprodukter såsom tvättmedel och sköljmedel, en del toalettrengörare, klinkersrengörare, sprayer och maskindiskmedel. Silikonerna som används i rengöringsprodukter agerar vanligtvis som antilödder-ingrediens.

Är silikoner säkra för personer?

Silikonerna vi använder har noggrant utvärderats och är säkra att använda i rengörings- och hygienprodukter. Dimetylpolysiloxan, ett av världens mest använda silikoner, har godkänts av Food & Drug Administration i USA.

Är silikoner säkra för miljön?

Vi följer noggrant den vetenskapliga debatten om silikoners inverkan på miljön. De har spekulerats om att vissa silikoner samlas i vattensediment och påverkar vattenlevande organismer. Studier har dock visat att silikoner har en liten inverkan på fiskar och andra vattenlevande organismer som lever i bottensatsen, såsom maskar eller insektslarver.

Forskning visar att silikoner som inte bryts ned i vatten avlägsnas under behandlingsprocessen av avloppsvatten. Som med alla ingredienser vi använder i rengörings- och hygienprodukter följer vi alltid nya vetenskapliga framsteg och tillsynsmyndigheters utveckling. Om ny information blir tillgänglig gör vi en utvärdering av den. Om denna information ändrar vår tidigare riskbedömning, vidtar vi alltid åtgärder.

Hur kan jag veta om en produkt innehåller silikon?

På förpackningen anger vi vilka ingredienser som våra hygienprodukter innehåller.

"Fler än 1 000 studier har utförts av silikontillverkare för att bedöma säkerheten av silikonen i samband med hantering, konsumtion, miljön och tillverkningsprocessen. resultaten av kontinuerlig forskning och tester visar silikonets säkerhet i olika och viktiga tillämpningar.”

Silicones Environmental, Health and Safety Center (Hälso- och säkerhetscenter), USA
Tillbaka till sidans topp