Hoppa till innehåll

Talk

Talk är en naturligt förekommande mineral som används på egen hand som talkpulver och som ingrediens i en rad skönhets- och personligvårdsprodukter.

Användningen av talkpulver går tillbaka till 1890-talet när det började användas på småbarn. Talkpulver återfinns idag i många kosmetiska produkter runt om i världen. Det fungerar bra som kroppspuder tack vare sin fuktupptagningsförmåga. I ansiktspuder fyller det varsamt små utrymmen på hudytan för en mjuk och slät känsla. Det utgör även en bra bas för färgkosmetika som ögonskugga och blush.

Unilever använder endast talkpulver av kosmetisk kvalitet. Det finns många sorters talk, ordnade efter renhetsnivå. Högst upp i denna renhetsskala finns talk av kosmetisk kvalitet som uppfyller de högsta nivåerna av kvalitet och säkerhet. Kosmetisk talk framställs genom malning av talk från gruvor som specifikt valts ut för talkådrornas höga kvalitet och renhet. Vi använder talk av kosmetisk kvalitet i några av våra skönhets- och personligvårdsprodukter, som hudvårdsprodukter och deodoranter.

När talk ingår i någon av våra produkter anges detta i förpackningens innehållsförteckning.

Svar på dina frågor

Är produkter som innehåller talk av kosmetisk kvalitet säkra att använda?

Ja. Säkerheten för talk av kosmetisk kvalitet stöds av årtionden av vetenskaplig bevisning från globala myndigheter, inklusive USA:s Food and Drug Administration och Europeiska kommissionens vetenskapliga kommitté för konsumentsäkerhet. Förutom att följa gällande lagar och bestämmelser gör vi också våra egna säkerhetsbedömningar och övervakar den senaste vetenskapliga forskningen.

Jag hörde att det kan finnas asbest i talk, stämmer det?

Det finns ingen asbest i den kosmetiska talk som Unilever använder. Vi använder bara talk av högsta kvalitet.

Orsakar era produkter cancer?

Nej, vi skulle inte släppa ut en produkt på marknaden om vi trodde att den kunde orsaka cancer. Vi är mycket noga med våra produkters säkerhet och vårt Safety and Environmental Assurance Centre håller sig informerade om ny vetenskaplig information om våra ingredienser för att hålla våra konsumenter säkra.

Det har nyligen diskuterats huruvida talk på egen hand kan orsaka cancer och några studier har visat att användning av talk i könsområdet kan leda till en något högre risk för äggstockscancer. Andra studier har dock visat att det inte finns något sådant samband. Det finns inga bevis för att talk kan orsaka cancer och det finns ingen trolig biologisk förklaring till hur kosmetisk talk på könsorganen kan leda till äggstockscancer eller någon annan form av cancer.

Vi har utvärderat all tillgänglig bevisföring och har fastställt att användningen av talk i våra produkter är helt säker.

Tillbaka till sidans topp