Hoppa till innehåll

Titandioxid

Titandioxid är ett vitt pulver som utvinns ur mineraler. Ibland kallad TiO2, titanvit eller CI 77891, har det använts i många år i en mängd olika produkter, inklusive läkemedel och kosmetika.

Svar på dina frågor

I vilka former återfinns titandioxid i skönhets- och personligvårdsprodukter?

Titandioxid tillverkas i pigment- eller nanokvalitet.

Titandioxid av pigmentkvalitet har en mycket större partikelstorlek än nanokvalitet. Det används som färgämne för att bleka och lysa upp produktformuleringar. Titandioxid i nanokvalitet tillverkas i mycket fina (nano) partiklar och är transparent och färglöst. Det är vanligt förekommande i solskyddsmedel för att skydda mot ultraviolett strålning.

Är titandioxid säker?

Globala expertorgan answer att der är säkert att använda titanoxid i kosmetikaprodukter, inklusive Europe's Scientific Committee on Consumer Safety (SCCS) och U.S. Food and Drug Administration (FDA). Titandioxid av nanokvalitet har utvärderats av SCCS och har godkänts av EU-kommissionen för användning som UV-filter.

Precis som alla Unilever produkter och ingredienser, uppfyller den titandioxid vi använder, högsta kvalitets- och säkerhetstandard, samt efterlever alla tillämpliga lagar och bestämmelser tillsammans med våra egna säkerhetsstandarder. Våra forskare fortsätter att granska de senaste vetenskapliga rönen och är övertygade om att titandioxiden i våra produkter är helt säker.

Ska jag vara orolig för titandioxiden i min tandkräm?

Nej, titandioxiden i våra tandkrämer har bevisats vara säker av hälsoexperter runt om i världen. Det används i våra tandkrämer som ett vitt färgämne, i icke-nanoform enligt europeisk lagstiftning. Det är ett godkänt färgämne för kosmetika och vi uppfyller alla gällande bestämmelser.

Finns det tandkräm utan titandioxid?

Flera av våra tandkrämer innehåller inte titandioxid, inklusive några av våra Signal-produkter (Signal Bio, Signal Nature Element, Signal White System, Signal Kids (Baby & Junior), Signal White Now Detox, Signal Anti-Cavity), Love Beauty och Planet and Schmidts Naturals.

Finns det titandioxid i några andra av era produkter?

Vi använder titandioxid som färgämne i vissa hemrengöringsprodukter, t.ex. tvättmedel, diskmaskinstabletter och toalettrengöring.

Hur vet jag om en Unilever-produkt innehåller titandioxid?

Titandioxid listas ofta i ingrediensförteckningen på produktetiketten på hemrengöring-, skönhets- och personlighygien-produkter.

I skönhets- och personlighygiens-produkter är ingrediensen listad enligt färgindexnummer 'CI 77891'. När titandioxid av nanokvalitet används i våra solskyddsmedel anges detta som "Titandioxid" i ingrediensförteckningen.

I hemrengörings-produkter anges förekomsten av titandioxid i enlighet med lokala bestämmelser som kan variera från land till land. I vissa länder deklareras inte titandioxid om det endast gäller en liten mängd. I andra länder listas titandioxid under färgämnen i ingrediensförteckningen. I Europa måste alla ingredienser i hemrengörings-produkter finnas tillgängliga via en tillhörande webbplats. Vår produktingredienssida finner du genom att gå till ´Ingredienserna i våra produkter´.

Tillbaka till sidans topp